torsdag, april 26

Våldtäkt är Rätt åt Dig

Läste det här hos Schmut och blev helt jäkla chockad, hur sabla efterblivna är männen i norden?

Jag var tvungen att fråga Florre hur det var här nere, för även om jag kollar på nyheter och så, så är det inte lika lätt att ta till sig som de engelska eller nordiska pga språket....

Här nere är det inte alls lika vanligt förekommande med våld och våldtäkter, visst våld i hemmet mot kvinnor men ute på gatan och på öde vägar så är de trygga på ett helt annat sätt än i Sverige och Norge.

Man skulle ju kunna tycka att sydländska män skulle vara mindre jämlika och trevliga mot kvinnorna men uppenbarligen så är det raka motsatsen.

Jag har bott härnere nu i tre-fyra år och inte en enda gång hört ngt negativt, dvs att folk har diskriminerat mig som bög eller kallat mig saker på gatan när jag varit ute, lite skillnad mot Svedala där man inte ens kan kliva på bussen utan att höra ordet bögjävel inom 5 minuter, och skulle jag bete mig i Sverige så som jag gör här, dvs hålla Florre i handen eller pussa på honom så hade vi blivit nedslagna och förmodligen misshandlade till döds.

Nej, tyvärr i vissa lägen så skäms jag över att vara svensk, trots att vi skall vara så jäkla jämlika och upplysta så är det mer våld och människor som far illa än härnere, vi svenskar som alltid smickrar oss med att vi är så bra och att inget annat land är bättre än vårt har alltså så lite respekt för varandra som individer....Sorgligt!!!

4 kommentarer:

Thérèse sa...

Jag har också bott i Spanien och håller med dig att våld mot kvinnor på gatan och överfallsvåldtäckter verkar betydligt mer ovanligt än i Sverige. Däremot får man tyvärr intrycket av att våld i hemmet är vanligt när man ser spanska nyheter. Fast det är ju vanligt i Sverige också och jag kan inte uttala mig om ifall det är värre i något av länderna.

Jag har alltid känt mig trygg på gatorna i Madrid och Sevilla även när jag gått hem sent vilket jag inte alltid känt i Göteborg och Stockholm.

Rexxie sa...

Hold your horses!

Nu tycker jag att du blandar friskt bland äpplena och päronen....

Vi kanske inte skall stirra oss helt blinda på rapporten ifråga. Personligen tycker jag att det statistiska underlaget är lite för dåligt i och med att det bara är 505 personer som svarat (och ungefär 1000 brukar vara en gräns för att man skall kunna dra några statistiskt säkerställda slutsatser). Vad som är värre är att de 505 inte är utvalda ur hela Norges befolkning, utan ur en databas på 30 000 personer som gått med på att delta i undersökningar, och det finns ingenting som säger att de 30 000 är representativa för Norges övriga 2 miljoner män.

Dessutom skulle man ju behöva en likadan studie gjord i Spanien för att kunna dra några slutsatser om vi är mer eller mindre efterblivna i norden...

Om rapporten är korrekt är det ju naturligtvis hemskt. Vad som egentligen är ännu värre i rapporten är är att det bara är 23% av männen mellan 18-29 år som tycker att våld mot kvinnor är ett samhällsproblem, medan 51% av männen mellan 46-60 tycker det.

Samma sak gäller för synen på våldtäkt, det är i något högre grad yngre män som anser att kvinnan får skylla sig själv, och det tyder eventuellt på att man missat något i utbildning/information.

Florre är kanske inte så uppdaterad på våldtäktsstatistiken där Spanien och Frankrike (=syd) leder något före Norge, Danmark och Finland (=norden). Här kommer i alla fall statistiken:

Våldtäkter per 10 000 invånare:
Spanien: 1,40403
Frankrike: 1,39442
Norge: 1,20836
Finland: 1,10856
Danmark: 0,914948

Som synes så leder syd-laget något före nord-laget, som kanske inte är så efterblivna trots allt...

När det gäller trakasserier av bögar har du säkert helt rätt (fast man skulle ju kunna invända att det kanske beror på de omgivningar du rör dig i...)

Maleandro sa...

Therese: Nej våldet i hemmet är hemskt, men de jobbar starkt på att bekämpa det härnere.

Rexxie: Känns det bättre nu ;-))

Rexxie sa...

Japp, nu känns det bättre!

:-)