torsdag, juni 19

1984

Jag tycker inte det här är speciellt förvånande faktiskt!

Folk skriker över FRA-lagen som klubbades igenom, inte heller det var speciellt förvånande.

Med tanke på hur Sverige är uppbyggt så tycker jag snarare att det är överraskande att det tagit så länge innan en sådan lag blivit antagen.


Sverige?

Ett land där ETT nummer öppnar alla dörrar med all lagrad information om dig, från bankkonton till sjukdomar…

Du behöver inte ens ha tio siffror för att kunna ta reda på rubbet om en människa, det räcker med ett namn och att du utger dig för att vara en klasskamrat som vill ha en liten reunion då får du allt du vill ha för att kunna söka vidare i alla register som finns.

Det folk inte verkar tänka på är att det är människor precis som du och jag som jobbar med alla dessa register, vilket gör att med rätt argument så kan du få veta saker som egentligen borde vara hemliga.

Eftersom jag har jobbat inom byråkratin så vet jag hur lätt det är att nysta upp en människas liv genom olika arkiv.

En svensk medborgare har inte mkt de kan hemlighålla för staten.

Folk
tjoar om att det är borgarnas fel och att de kommer att få betala dyrt för den här nya lagen genom att inte bli omvalda, få verkar inse att det är sossarna som gjort vårt samhälle till en slags variant av Orwells 1984.

Vi är så hjärntvättade till att tro och tycka att det staten gör är till nytta för oss, så vi ser inte hur vi blir mer och mer i inskränkta i vår integritet.

Ett tecken är ju faktiskt att vi förväntar oss konstant hjälp med allt ifrån staten, dvs bidrag, omhändertagande, information och rättvisa.

Man kan inte få sådana saker i ett land som Sverige utan att ge upp ngt annat…

Inga kommentarer: