lördag, januari 19

Ikoner Av Igår

Jag har just sett La Vie en Rose, filmen var bra men samtidigt blev jag lite besviken.

Jag hade liksom förväntat mig en lite trevligare människa än vad Edith Piaf framställdes som, nu vet jag inte ifall man skall tro allt som var i filmen? Men jag hade föreställt mig henne som ngt mindre självupptagen

Men tankarna började vandra runt lite och jag började fundera över hur det kommer sig att vi inte har den typen av ikoner idag som fanns förr?

Greta Garbo, Marlene Dietrich, Edith Piaf, dvs stjärnor som inte är resultatet av smart marknadsföring utan ren och skär starquality och framför allt inte amerikanska!

Jag tvivlar på att det endast skulle vara i USA som det finns talang. Vad är det som gör att inga talanger tycks komma från några andra länder?

För vare sig Madonna, Britney Spears eller ngn annan är unika, de är ngt som kokats ihop i framgångsfabriken och sedan marknadsförts på ett oerhört övertygande sätt.

Det jag menar är människor som är så otroligt begåvade så att deras talang går över alla gränser bokstavligt talat. Människor som berör en, jag kan näppeligen säga att Madonna eller Britney har vare sig röster eller själfullhet som berör.

Jag undrar om det beror på vår samhällstakt? Allt skall vara så lättillgängligt och snabbkonsumerat som möjligt?

Vem som helst kan idag bli stjärna över en natt och sedan bli lika snabbt bortglömd igen, är det det som är charmen för människor idag, att Anna 22 kan bli megastjärna utan att egentligen ha ngt att komma med förutom ett sött ansikte?

Orkar, eller klarar vi inte av människor som är så enormt mkt bättre än vi själva och därför väljer bort dem?

Jag vet inte men ibland så kan jag bli så trött när jag ser folk som sjunger och agerar och vet att jag skulle kunna göra det så mkt bättre själv om jag stod där på scenen. Jag saknar ngn som är så jäkla duktig så att det gör ont i en när man ser och hör personen. Och man kan inte känna annat än en enorm beundran inför att det finns en sådan begåvning hos en människa.

För det trista är att idag kan alla bli stjärnor bara man anstränger sig lite och säljer sig billigt.

Jag undrar hur det kommer att bli i framtiden? Kommer vi alla att få en säsong på oss i Big Brother eller ngt liknande och vara kändisar för några månader för att sedan gå tillbaka till våra konsumjobb?

Jag tror att det har blivit alldeles för lätt för gemene man att bli ngt, är du snygg så blir du känd…

Jag tror att många talanger aldrig får chansen därför att de inte är lättkonsumerade med sitt blonda hår och dussinåsikter, utan kanske rent av både feta och fula.

Men hur kul kan det vara att vara en stjärna och veta att man egentligen inte är spec begåvad utan allt hänger på att man är rätt i tiden?

Är det därför som så många av dagens stjärnor är så misslyckade privat?

De gör allt för att komma i tidningar och media och få rubriker till vilket pris som helst, mkt få av dem verkar ha ngn yrkesstolthet.

Och då är ju följdfrågan hur misslyckade är vi som slaviskt läser allt om den senaste muttvisningen och rehabvisiten och tycker att det är ngt som är viktigt att veta. Eller förtvivlat försöker tillägna oss deras klädstil som inte ens är deras egen, utan skapad av en stylist.

Kanske förtjänar vi att förlora alla de stora talangerna när vi inte är mer rädda om dem...

2 kommentarer:

The Pale Green Woman sa...

Jag tror att det finns riktiga stjärnor nu också, men vi har så mycket skräp också så vi ser det inte riktigt. Men med tiden tror jag vi kommer att se att vi också har stjärnor, synd bara att vi inte riktigt ser dem klart nu.

Magnus sa...

Paul Pot eller vad han heter är ju långt ifrån snygg. Om hans talang är äkta överlåter jag åt andr - kan inte bedöma opera då jag har noll insikt i genren.

Men visst finns det riktiga stjärnor. De har bara mindre media attention och utbudet är större.

Men det är som Dolly säger, hennes utseende är antagligen en av anledningar till att hennes låtskrivartalang blev känd.

hej hej
magnus