söndag, juni 22

Hur Vet Vi?

Ingen har väl kunnat undgå missnöjet i bloggosfären över den nya lagen om avlyssning?

Det talas även om att polisen skall få använda PKU-registret där alla som är födda efter 1975, men även de som har opererats eller lämnat blod i ngn form är registrerade med sitt DNA.

Det tipsas om på olika bloggar om hur man begär utträde ur registret… Min fråga är hur VET MAN att man verkligen blir borttagen och inte hamnar i ett nytt register över dem som velat bli raderade?

Kalla mig nojig men jag tror inte ett ögonblick på att en hoper forskare och annan personal helt sonika hivar mitt test i soptunnan, tvärtom…

En annan sak som jag funderar över, jag är inte vidare skicklig på det här med datorer men nog borde väl mina mail som jag skickar härifrån vara min egendom och alltså inte gälla under svensk lag?

Eller har FRA rätt att lyssna på all datatrafik oavsett varifrån den skickas till Sverige?

Jag pratade med ett par ur min familj igår och sa att från och med den 1 januari nästa år så blir det inga vanliga mail eller tfn-samtal härifrån utan jag kommer att kryptera de mail jag skickar till Sverige och ringa via Skype, nu sägs det på vissa håll att inte heller Skype är riktigt pålitligt när det gäller att kryptera samtalen, dvs det är inga problem med att avlyssna dem.

Men jag är säker på att ngn liten datanörd kommer att göra sig en förmögenhet på sådana som mig då de uppfinner ngt som hela tiden uppdateras krypteringsmässigt precis som ett anitvirusprogram.

Oscar har ett jättebra förslag för alla dem som bor i Sverige, nämligen att samlas i en stor protest den 16:e september då riksdagen öppnar igen efter sommarlovet.

Tyvärr cynisk som jag är så tror jag inte protesten blir så där jättestor, då vi svenskar är rätt flata, det tjoas och rasas på massvis av bloggar men när det kommer till att lyfta på rumpan och faktiskt göra ngt så är det sämre med raseriet :-(

Svenskar är oerhört dåliga på att visa solidaritet på ett sätt som kräver engagemang, att tända ett ljus eller sätta på sig en liten rosett inga problem men när det gäller att GÖRA ngt så blir det genast mkt jobbigare.

FRA-lagen hade inte kunnat gå igenom på samma sätt här nere som i Sverige då folk här är oerhört måna om sin integritet och privata sfär.

De hade helt sonika blivit asförbannade över att ngn ens kunde komma på tanken, kanske just för att de har en mkt mörk historia bakom pga Franco-eran då spioneri och anmälningar var vardagsmat, ingen var säker.

Kanske man måste förlora ngt och lida för att inse hur värdefull frihet är?

Om du vill veta hur man krypterar och gör det allmänt svårt för FRA så har Projo lagt ut några manualer

MSN

MAIL

2 kommentarer:

Guide till krypterad chat med Pidgin och OTR sa...

På länken ovan hittar ni en guide till ett annat sätt att kryptera chat, att använda Off-the-Record Messaging (OTR) tillsammans med Pidgin. Fördelen är att det funkar på både Windows, Mac och Linux.

Maleandro sa...

Guide: Tack för tipset :-)