tisdag, juli 22

Kan Du Läsa?

Jag börjar så smått fundera på det där med läskunnigheten hos vissa som hamnar hos mig?

Jag förstår mkt väl att de två senaste inläggen i min blogg kan ses som provocerande och att man får lust att slå mig i huvudet, men när man missar stora bitar av det jag skrivit så börjar jag undra lite smått…

Jag förstår att man inte har lust att sitta och gå igenom en massa trista inlägg av mig, men att bara läsa två, tre rader ur ngt jag skriver om gör ju inte att man får några bra argument att komma med.

När jag läser ngt som jag tycker är fel eller helt uppåt väggarna galet så brukar jag läsa om det och även kolla in lite andra inlägg av personen ifråga för att se att jag har fattat rätt, jag försöker även se vad andra skriver om saken ifråga, dvs med andra ord så försöker jag så gott jag kan ha ngt på fötterna innan jag basunerar ut vilken idiot ngn är.

Uppriktigt sagt så förstår jag inte varför det är så provocerande när jag tycker att folk har ett ansvar inför sig själva, och framför allt inte när det handlar om kvinnor och tjejer. Är hälften av världens befolkning så felfri eller så dumma så att de inte kan hållas ansvariga för obetänksamhet, nonchalans eller vad det nu kan gälla för ngt?

Om jag nu skall göra ett exempel!

Vi har ett område här i Sevilla som heter Tres mil viviendas där man inte bör vistas, det är ett tillhåll för kriminella, knarklangare och mkt fattiga människor.

De fattiga människorna bor där för att de inte har ngt val ifall ni nu tror att jag försöker göra dem till ngt de inte är.

Om jag skulle kliva av min vespa där och ta en promenad med min lilla Gucciväska, smycken, Pradasolisar och allt annat som tyder på att jag har pengar så skulle det inte ta lång tid innan jag blev rånad och kanske till och med skadad.

Ponera nu att jag gör det och sedan säger att det är ngn annans fel eftersom jag själv inte kan hållas ansvarig, de flesta skulle säga att jag har fel…

Men om jag hade varit kvinna och klädd på ett mkt sexigt sätt som kanske skulle kunna ses som en indikering på att jag är medveten om sexualitet och sedan får en klapp i rumpan eller kanske ngt värre så är det genast motpartens ansvar.

I en perfekt värld så skulle jag kunna gå omkring stinkande av pengar i vårt fattiga område och inget skulle hända mig, och tjejen skulle kunna ha endast stringtrosor på sig och ingen reagerar.

Tyvärr så är inte världen perfekt, det finns folk som inte tycker att jag har rätt till mina solisar, lika lite som den som klappar i rumpan förstår att klädseln inte är en inbjudan.

Jag kan ta ett annat ex ur verkligheten den här gången…

Jag råkade trilla in i en kyrka här i Macarena och tänkte inte på att jag hade en keps på mig, jag blev utkastad eftersom de ansåg att jag inte respekterade deras tro, hade jag nu resonerat som en del kvinnor gör så borde det ju ha stått med stora bokstäver att ta av dig kepsen för helvete. Eller rent utav så skulle de låtit mig ha kepsen kvar för jag visste ju inte bättre ;-)

När man hamnar i ett nytt land eller en ny stad så är det inte upp till dem som bor där att informera dig om hur saker funkar utan det är upp till mig själv om jag vill undvika trubbel.

Jag vet att det inte funkar så i Sverige där man får information med bröstmjölken eftersom vi inte föväntas kunna tänka själva.

Men det är inte så i resten av världen, vill du veta ngt så får du ta reda på det själv eller ta konsekvenserna av ditt oförstånd eller okunskap. Visst det kan tyckas hemskt men det är så det är.

Vi kräver att folk skall anpassa sig till svenska vanor och beteenden när de hamnar i Sverige, men av ngn anledning så gäller inte det när vi själva åker utanför landets gränser.

Vi skiter högaktnigsfullt i folks religion när vi anser att vi vet bättre än den där lilla gumman i svart på den grekiska landsbygden, vi sliter av oss kläderna på stranden i ett muslimskt land och tycker att det skall de bara ta för vi är ju bara turister. Vi blir förbannade när vi inte får dricka sprit i ett annat land pga olika bestämmelser, vi tror att allemansrätten existerar i hela världen och beter oss därefter.

Jag säger inte att svenskar är idioter för då skulle även jag vara det, men vi är förbannat dåliga på att se skillnader mellan oss och andra människor i andra kulturer, och framför allt så skiter vi att deras kultur är lika självklar för dem som vår är för oss.

När vi i Sverige dömer ut en grupp av invandrare efter hur kanske bara några få har betett sig så tycker vi att vi gör rätt, när några från en annan kultur gör det samma med oss så har de förbannat fel. Vi drar alla över en kam men ingen får göra det med oss.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med, jag är ofta på Cypern. Ett par svenska tjejer var upprörda efter blivit bortjagade pga sina bikinis.

De hade suttit på en trappa ingången till en Moskè.

Kommentaren var följande. Jävla kvinnoförtrykare.

Annat exempel. 50 årig dam skriker, japp skriker. Efter inte fått gå in en kyrka pga sin korta kjol. Reseledarn försöker förklara att det inte är kvinnoförtryck. Att även män i shorts släpps inte in.

Det har kyrkan nu löst med att man kan låna saronger så turister kan stroppa runt halvnakna ;)

Rexxie sa...

Jamen, det vet du väl att det är Piaggios fel om du blir rånad i Tres mil viviendas eftersom de inte skickade med en lapp vid vespa-inköpet att du inte bör åka dit, och framförallt inte med Gucci-väskan!

Heidi sa...

Vad är det för svensk kille du jämför italiernare med, Kalle på Garbos eller Huliganmicke?

Okej, jag förstår, du skriver om ytterligheter? I så fall skulle jag beskriva sydeuropeiska killar som skrikiga, korkade och mycket sexistiska. (ytterligheter!) Visst håller jag med om att den svenska killen kanske inte alltid vill bära alla matkassor eller alltid bjuda på drinken, men det handlar ju om att han är rädd för att inte uppfattas som jämställd. Det kan ju bli förvirrande ibland när det talas om jämställdhet samtidigt som mannen förväntas sköta "det tunga jobbet". Gällande vem som bestämmer i hemmet är jag uppväxt med jämställdhet, däremot vet jag inte om detta stämmer i alla svenska hem. Spanska och italienska vänner däremot har skrattat åt mig när jag förklarat att pappa dammsuger och tvättar. Fast då har du iof rätt gällande detta: att det är kvinnan som bestämmer i hemmet.

När jag går med min pojkvän hand i hand och någon kille råkar titta på mig, är jag glad att han inte slår sig på börstet och går till attack.

Annars en mycket underhållande blogg. Jag är totalt ointresserad av Blondinbella, men uttråkad som jag är på jobbet kom jag över din blogg och måste påpeka att det var en intressant analys du gjorde gällande hennes italien-resa.

Maleandro sa...

Anonym: Det var väl tur att de kom på det där med sarongerna så folk kunde fortsätta...

Rexxie: Hmm, du gav mig en ide, kanske jag skulle ta och ”råka” uf för ett motorstopp och sedan stämma den lilla vespafabriken på miljoner ;-))

Heidi: Du har helt rätt visst är det ytterligheter jag beskriver, men det är lättare att poängtera skillnader på det sättet tycker jag.

Generellt sett så tror jag inte män är så hemskt olika oavsett var de kommer ifrån. Hade alla män här varit som hormonstinna babianer så hade jag nog emigrerat för länge sedan :-))

Men det som jag kan tycka är tråkigt med den svenska jämlikheten är just att killar är så rädda för att vara riddeliga och även visa känslor, där tycker jag att de sydländska männen har en fördel, iaf för mig eftersom jag är sådan själv

Och tack för komplimangen :-)

Anonym sa...

Tja jag tycker också att man ska få slå någon som inte beteer sig lika dant som en själv.

Maleandro sa...

Anonym: Varför nöja sig med slå när man kan lemlesta eller mörda dem...