måndag, juni 8

Sådan Mor sådan Dotter....

Som vanligt så tycker jag att Annika Marklund är ute och seglar, men är man dotter till en "författare" som vinklar det mesta och inte ger sanningen mkt utrymme så är det kanske inte så lätt att se saker annorlunda.

Det som irriterar mig med Annikas krönika är att den som så ofta ger killar skulden för tjejers dumhet.


Det både Annika och la Mama ofta talar tyst om är det egna ansvaret som kvinna och även ngt som kallas tidsanda och samhälle. Skönhet och estetik är inte ngt som är konstant utan I allra högsta grad ngt som fluktuerar med tiden, för inte allt för många årtionden sedan så hade dagens smalhetsideal setts som mkt sjukt och fult, och förmodligen om några årtionden så har idealet svängt över till ngt nytt.

Det som även glöms bort är att både män och kvinnor är drabbade av hur man bör se ut, men det talas jäkligt tyst om hur en kille förväntas se ut av kvinnor. Det är ngt som uppenbarligen inte säljer några lösnummer.

Men så länge människan har kunnat forma samhällen och haft en kultur så har vi haft förväntningar på varandra som partners och sexuella varelser. och framför allt så har vi alltid haft ideal, på 1500-talet så var den Habsburgska näsan ansedd som oerhört vacker medan idag skulle vi förmodligen beställa tid hos en kirurg utan en tvekan. Likaså var kvinnans bröst under medeltiden placerade direkt under nyckelbenen på idealen och nästintill platta, ur det föddes det som kallas empirmode, dvs midjeskärning direkt under bysten. Går vi längre tillbaka så var fetma ansedd som vackert och ju fetare desto bättre, hade du en kropp som inte kunde lägga på sig så sågs du som ful, oavsett hur rik du var.

När det kommer till hur våra kroppar fungerar så har tjejer precis lika mkt åsikter om hur killar luktar och gör ifrån sig I badrummet. Faktiskt så de som har rapat och lagt av de största brakarna i min bekantskapskrets varit av kvinnligt kön, lite lustigt med tanke på hur mkt krav på rosendoft som verkar finnas runt dem.

Som bög har jag haft förmånen av att känna många tjejer i mitt liv och därför lärt mig att de som är de hårdaste domarna är tjejerna själva, killar brukar inte lägga så stor vikt vid perfektion medan tjejer gladeligen ställer orimliga krav på varandra och gladeligen avrättar dem som inte lyckas verbalt.

Men som så mkt annat som ligger i tiden gör även att kvinnor är små värnlösa offer utan ngt eget ansvar varken mot sig själva eller varandra.

Det har vimlat av starka kvinnor genom århundradena men de plockas aldrig fram som exempel utan det är alltid de små stackarna som får stå som exempel på mannens dominans.

Ngt som mkt få kvinnor verkar kunna svara på är varför de uppfostrar sina söner till att bli sådana avskum som män uppenbarligen är, för män skulle inte finnas och vara som de är utan en mor och hennes uppfostran.

För om en mor lär sin son att han är överlägsen och att alla kvinnor fiser rosendoft och är totalt hårlösa, vems är ansvaret? Kvinnan eller mannens?

Inga kommentarer: