tisdag, juni 9

Skitsnack!

Lustigt hur bra det kan låta när man skriver om en stad i en researtikel, och så lite det har att göra med verkligheten.

Alla de där sakerna som journalisten beskriver finns men inte så där käckt naturligt utan är mkt tillrättalagt för att tjäna pengar på alla dumma turister. Det är lite som om en spanjor skulle tro att midnattsljuset sken 24/7 och att alla dansade hambo på gatorna i hela Sverige.

Sevilla är en stad som är ett helvete på sommaren pga av värmen, det blir lätt närmare 50 grader och tillstymmelse till vind saknas. De där svala gränderna finns för all del men stinker i gengäld av mögellukt. Rena gator är ngt som endast existerar på pappret, trots papperskorgar så är gatan det populäraste stället att kasta saker på.

Sevillanos är ökända I hela Spanien för sin dryga attityd mot utsocknes, det kvittar om du kommer från samma provins du är ändå skit i deras ögon, turister skall vi inte tala om, de anses vara en paria och förväntas förstå både spanska och alla outtalade sociala regler som att inte säga tack tex.
En äkta Sevillano säger ALDRIG tack till någon i en butik, bar eller restaurant.

“Alla” de där butikerna med traditionella kläder och solfjädrar ligger på de största shoppinggatorna dvs Tetuan och Serpientes och givetvis runt katedralen och priserna är sanslösa. Mestadels så består utbudet av kläd och skoaffärer en masse.

Triana för all del är fortfarande ganska traditionellt i sin utforming mest beroende på att det är gamla människor som bor där, när du köper en bostad här så bor du där för resten av livet pga de höga priserna, en lägenhet utan större märkvärdigheter går lätt loss på 3 miljoner och mer, förväntar man sig svensk standard så blir man besviken. Det viktiga när man bygger här nere är att det SER snyggt ut. Detsamma gäller hotellen.

När det gäller engelska så har spanjorer en regel och den är att aldrig tala det även ifalll de nu skulle råka kunna språket ifråga, du förväntas tala spanska som en infödd.

Ser du inte flashig ut, dvs ser ut att ha pengar så får du ingen service I butkerna, de med en label går före trots att du kanske väntat i 20 minuter.

Är du vegetarian så bör du inte komma hit alls, här är nämligen kyckling en grönsak enligt många och de flesta rätter innehåller kött, även fisken, av ngn anledning så anses inte mat duga utan kött i ngn form.

Vill du ha goda tapas så kan jag rekommendera tre ställen: Casa Paco som ligger vid Alameda de Hercules, Alcoy som ligger I hörnet på Calle Santa Clara och Calle Alcoy, och ett ställe som heter las Campanas som är i närheten av katedralen. Alcoy är det enda stället där du får bra service och ett leende utav personalen, mest för att det är utlänningar som jobbar där, dvs inga spanjorer.

Ngt du verkligen skall se upp med är ficktjuvar, de finns överallt och är mkt förslagna så lägg inte ifrån dig väskan eller plånboken på bordet eller stolen bredvid för då försvinner den snabbt, likaså de gamla tanterna som säljer små vissna kvistar är livsfarliga. Det bästa är att säga nej till vad de än säger, börjar du tjafsa med dem så förföljer de dig kvartersvis.

Ngt som glömdes bort i artikeln är Castilleja som ligger alldeles bredvid Triana, det var där som världsutställningen var 92, där finns ett nöjesfält som är rätt skoj, likaså massor av tomma byggnader som är kvar efter utställningen, lite som att vandra I en rymdstad.

Det här är min version av Sevilla, inte så käckt eller tillrättalagt kanske utan mer autentiskt.

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Efter den beskrivningen så åker jag inte till Sevilla.

Maleandro sa...

Bloggare: Det finns ju trevliga saker här också men det är långt ifrån så där pittoreskt som det beskrevs i artikeln. Oftast så tror jag man låter bli att se saker när man bara turistar en vecka på ngt ställe, det är liksom enklare så